Sunday, October 30, 2011

Kalau dah memang kecik

0
Lama sungguh aku tak pegang camera aku. Rindu pulak rasanya. Asyik dok tengok gambar orang lain ja dok update kat facebook. Gambar lawa-lawa pulak tuh. Ntah bila la nak active balik nie. Dok teringat nak pi buat street photography ja, tapi tu la, bila kepala dok serabut dengan assignment, camera nie kira dah tak pikir langsung. The last in the list.

Kesian kat Husaini. Kalau sebelum nie, aku banyak amik gambar anak-anak aku tapi kali nie aku tak berapa nak sempat. Padahal, gambar baby akan jadi gambar yang sangat cantik kalau kena gayanya. Secara teori, aku dah pun memikirkan 2, 3 shot yang aku rasa ada potensi. Husaini sebagai model utama la, tapi tu la kan...memanjang ja tak sempat, takdak mood, sibuk etc. Kesian Husaini takdak gambar.

Nie ada satu gambar Husaini dan Hafiz. Aku tak sempat nak amik camera aku, so pakai snapped dengan handphone ja. Kesian Husaini, dah la abah tak sempat tangkap gambar dia..kena buli pulak dengan abang Hafiz. Heheheh..macam-macam.


Friday, October 28, 2011

Akhirnya Ku Temui Kebenaran - Dr Ahmad Tijani

0
Wife aku cakap, "kalau nak beli buku lepas nie, jangan lupa belikan almari buku sekali. Mesin jahit tuh bukannya tempat letak buku yea". Selari dengan seruan ini, aku beralih daripada membeli buku kepada meminjam buku. Jadinya, ini adalah buku pinjam, bukan buku aku. Hehehehe...


Buku ini adalah buku yang diterjemahkan dari bahasa arab ke bahasa melayu. Buku asalnya berjudul "summa ihtaditu" telah diterjemahkan oleh Kumpulan Pengajian Islam UIA pada tahun 1995. Namun pada tahun 1996, buku ini telah pun diharamkan oleh kerajaan Malaysia kerana mematuhi arahan ini. sila klik

Buku ini menceritakan tentang perjalanan ilmu Dr Ahmad Tijani sendiri. Bermula dengan latar belakang kehidupan zaman kecil Dr Ahmad Tijani yang berada dikalangan keluarga yang kuat berpegang kepada ajaran Islam. Amalan penduduk Qafsah yang berada di utara Afrika itu, amat kuat berpegang kepada amalan tarekat. Bahkan, nama Tijani sendiri adalah nama kumpulan tarekat yang agak berpengaruh di utara Afrika. Kesan dari kehidupan dan amalan bertarekat ini telah membuatkan penduduk Islam di sana hidup didalam suasana perpecahan. Masing-masing mendakwa bahawa amalan merekalah yang terlebih mulia berbanding amalan tarekat yang lain.

Dr Ahmad Tijani yang merupakan seorang kanak-kanak yang pintar dan berkebolehan pada waktu itu telah menjadi sandaran kelauarga dan penduduk kampungnya untuk mengembangkan tarekat Tijani. Beliau yang mampu menghafal Quran pada usia yang amat muda dan sangat luas ilmu pengetahuannya telah mendapat sanjungan dan penghormatan dari masyarakat sekeliling.

Namun pada sebuah perjalanan ilmu yang membawanya ke Mekah telah memperkenalkannya kepada kumpulan Wahabi. Dalam pandangan golongan Wahabi, amalan Islam adalah mudah dan menganggap tarekat salah kerana amalan itu bukan amalan Nabi. Penemuan ini membuatkan Dr Ahmad Tijani berada dalam kekeliruan kerana padanya, pendapat Wahabi ada kebenarannya. Namun pada masa yang sama, tingkah laku golongan Wahabi yang kasar membuatkannya mulai mencari kebenaran.

Pada satu perjalanan ilmu yang lain, beliau bertemu dengan seorang syiah. Pertemuan ini telah membawanya meneroka lebih jauh berkenaan golongan syiah yang diketahuinya sejak dari kecil lagi bahawa golongan ini adalah sesat. Kajian demi kajian diikuti perbincangan dan soal jawab telah membawanya kepada perkara yang dicari selama ini. Iaitu kebenaran.

Buku ini sangat menarik untuk dibaca. Sayangnya, buku ini tidak lagi berada di pasaran Malaysia.

Thursday, October 27, 2011

Mercun dan rakyat Malaysia

0
Meriah sungguh sambutan Deepavali kat kawasan rumah aku nie. Berdentum-dentam mercun sampaikan tak kira waktu kalau dia nak meletup. Mercun pulak tuh, bukannya mercun yang cikai-cikai. Boleh jadi RM60 satu mercun pun diorang pasang kat kawasan berdekatan rumah aku nie. Yang best nya, kat kawasan taman aku nie memang ada seorang pegawai polis yang berpangkat besar la jugak, tapi dia pun tak cakap apa-apa. Aku tengok, dibiarkan lagi budak-budak nie main mercun ada la. 

Mana la budak-budak nie beli mercun yang dasat-dasat tuh? Kenapa pihak berkuasa umpama tak mengendahkan langsung letupan-letupan yang sangat kuat dikawasan perumahan? Adakah benar mercun diharamkan di Malaysia? Banyak betul soalan terkumpul aku.

Pelik sebenarnya, raya Deepavali kali ini tak banyak pulak cerita pasal rampasan bahan letupan atau mercun oleh pihak berkuasa. Kalau bulan puasa toksah cakap la, habis tempat diserbunya. Aku dah lost track sama ada mercun nie diharamkan di Malaysia ka ataupun dah dihalalkan. Pindaan akta bahan letupan 1991 dan pindaan akta bahan letupan 2007 pun aku tak berapa nak paham sangat. Baca pun sambil lalu sahaja. 

Kalau kita perhatikan semula, banyak mercun yang dasat-dasat boleh kita dapati dengan mudah. Aku kasik link kat bawah nie sebagai contoh yang mudah


Kagum kan? Boleh la beli mercun online pulak lepas nie. Hmm...ingat nak tanya kat polis la pasal menda nie. 

Wednesday, October 26, 2011

Kenapa UPM

5
Lama sungguh aku tak sentuh blog nie. Sejak menjadi student kali nie, memang tak sempat langsung nak bersosial dalam dunia internet nie. Dalam satu hari kehidupan aku, aku hanya sempat untuk 3 perkara sahaja. Kerja, keluarga dan belajar. Aku harap, ketiga-tiga tuh menjadi ibadat supaya tak sia-sia masa yang berlalu. InsyaAllah.

Lama tak upload gambar. Nie gambar Husaini dikerjakan oleh mak dia


So, kenapa aku pilih UPM? Setelah di fikir sedalam-dalamnya, aku akhirnya berjaya mengurangkan option aku kepada 3 options sahaja.

1.) UTM Jalan Semarak
UTM memang terkenal dengan keupayaannya dalam menghasilkan jurutera yang berkualiti. Setelah mengambil kira kisah sedih tentang pengajian kejuruteraan aku di USM, aku rasa UTM adalah tempat terbaik untuk aku menyambung pelajaran dalam bidang kejuruteraan. Kebetulan, aku ada seorang sepupu yang masih berlajar di peringkat diploma kat sana. Ada la jugak kawan nanti nie...

2.) UIAM
UIAM punya kejuruteraan memang tak berapa nak dikenali sikit (pendapat aku la). Tapi UIAM pun ada menawarkan kursus sarjana kejuruteraan. Setakat nie, takdak la lagi aku dengar budak kejuruteraan UIAM tak di iktiraf oleh BEM macam budak Aerospace Engineering USM. Kira bagus jugak la UIAM nie.

Sebab aku nak belajar kat UIAM adalah kerana aku ingin mempelajari bahasa arab pada masa yang sama. Biarlah merangkak-rangkak pun, tapi kalau dah ada rezeki..apa salahnya. Tak tahulah apa yang menyebabkan aku terpikir nak berlajar kejuruteraan dan bahasa arab dalam waktu yang sama. Macam la aku nie smart sangat.

3.) UPM
Setelah dikaji semasaknya, UPM adalah yang tebaik sekali dalam options aku. Sebabnya,

  •  Kosnya adalah yang paling murah di ikuti oleh UTM dan UIAM
  • Jaraknya yang sangat dekat dengan opis aku. Senang nak lari kejap kalau2 nak hantar assignment ka, ada test ka. Tak perlu nak amik cuti berbagai
  • Jadual kelasnya yang tak mengganggu langsung waktu pejabat aku. Technically, aku adalah pelajar sepenuh masa jika mengikut definisi UPM, tapi timetable aku tak kacau langsung waktu kerja aku.
Begitulah ceritanya. Sekarang, semua dah moden. Lain sungguh dengan zaman aku buat degree dahulu. Semuanya sangat mudah dan cepat. Daftar online, drop online, lecturer's notes pun online jugak, hantar assignment pun online. Kagum sungguh aku.

So, sedar tak sedar...aku sekarang nie tengah cuti mid semester. Sebab tuh la aku boleh layan blog nie. Kalau tak, jangan harap la. Sebelum cuti aritu aku dah hantar 2 assignment. So, tinggal la lagi 6 assignment, 2 test dan 4 final exam. Hehehehe...muntah la lepas nie.

InsyaAllah, semua tu bakal dibereskan mengikut tarikh-tarikh yang telah diberi. Yang penting, aku usaha sebaik mungkin. Yang lain tuh tawakal la, berdoa sebanyak mungkin pada Dia. So far so good, thanks to my lovely wife for all the supports that you gave. Thank you so much.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...