Thursday, August 28, 2014

Minggu ke-2

12
     Tak sangka rupa-rupanya memang sakit kalau accident patah tulang nie. Dah masuk 2 minggu pun, tak banyak sangat perubahan. Tapi Alhamdulillah, pernafasan dah jadi semakin baik. Walaupun masih ada sakit-sakit dada bila tarik nafas dalam-dalam....tapi terasa improvement kalau nak dibandingkan dari minggu lepas.

     Ada kawan cadangkan berjumpa bomoh patah kat Puchong. Sejujurnya, dah banyak dengar tentang bomoh patah nie. Even abah aku kat Alor Setar pun pernah jadi bomoh patah dulu. 

     Secara peribadinya, aku kategorikan bomoh patah nie kepada 2. Pertama, bomoh yang akan urut real time dan pesakit akan merasa sakit sewaktu urutan. Kedua, bomoh yang main "kirim-kirim" dan buat kerja waktu kita tidur malam. Bomoh yang kedua nie pun berpotensi nak bagi sakit kepada pesakit sewaktu proses urutan.

     Sejujurnya aku nie memang takut bila sampai bab sakit nie dan aku memang taknak berjumpa mana-mana bomoh dalam masa terdekat nie. Tapi bomoh yang di Puchong nie memang lain sikit. Kawan aku menceritakan memang tak sakit dan menyembuhkan pulak. Testimoni dia pulak setelah dia bawak 2 orang kenalan rapat dia berjumpa dengan Bomoh Puchong nie.

     So, aku beranikan diri jugak akhirnya. Sepanjang perjalan dari PD ke Puchong tuh, memang aku akan rasa sakit setiap kali kereta bergegar atau melanggar lubang. Jauh sungguh rasanya PD ke Puchong.

     Tapi memang betul tak sakit sewaktu proses urutan dan selepas urut. Bomoh Ibrahim tuh pulak buat kerja cepat sangat. Dalam 2 minit sahaja rasanya. Buat pun kat surau tepi rumah dia. Mudah dah selesa. Modus operandi  dia seolah-olah memperbetulkan kedudukan tulang yang patah sambil dia betulkan urat yang sakit. Hasilnya, tangan aku dapat diluruskan ke atas seperti tangan yang tak patah. Walhal, aku tak pernah dapat angkat pun tangan kiri aku nie dan untuk luruskan tangan ke atas macam tuh selalunya ambil masa berbulan-bulan jugak rupanya.

     Dasyat bila Allah bagi kelebihan kat seseorang. Dengan keizinan-Nya, aku rasa lebih selesa untuk bangun dan bergerak setelah jumpa Bomoh Ibrahim tuh. Bergegar dalam kereta dah bukan masalah lagi.

     Dan yang paling ajaib sekali, badan jadi lebih selesa apabila berada dalam keadaan sujud. Padahal, sejak 2 minggu nie, aku hanya sembahyang duduk sahaja. Terima kasih Pak Ibrahim. Syukur pada Allah.

Gambar lepas kena henyak ngan Pak Ibrahim. 
Tetiba ja dia datang kat belakang pastu kilas tangan aku ke atas.
ehh....lepas tuh siap boleh angkat tangan lagi....hebat.
 

Tuesday, August 19, 2014

Discharged hari yang ke-5

0
     Puas dah duduk dalam hospital. Letih rasanya dok baring sahaja. Kebetulan pada hari ke-5 tuh Doktor pun dah macam bagi green light saja, terus setuju la nak balik rumah. Nak dijadikan cerita, pagi tadi ada orang meninggal kat wad depan. Eloklah sangat dapat discharge arinie.

     Tak putus-putus sahabat handai, rakan-taulan dan saudara-mara datang menziarahi. Mungkin kerana bulan Syawal jugak kot, orang berjalan-jalan open house di merata-rata tempat. Alang-alang lalu Seremban, singgah sebentar untuk ziarah orang sakit. Tak dinafikan jugak, memang antara yang melawat tuh sungguh-sungguh nak datang melawat sehingga sanggup sewa hotel berbagai. Terasa sangat berbesar hati dengan apa yang berlaku. Tak sempat nak amik gambar semua. Ada rezeki kita jumpa lagi dan harap-harap, biarlah di tempat yang lebih baik. Hehehehehe....


Din ET. Dah 20 tahun tak jumpa dia nie. Kawan sekolah.

Keluarga Pak N. Hehehehe...


Tiub 14cm masuk dalam rusuk sebab pneumothorax


Ehh....apsal gambar kecik nie ada sini? hehehehhe.

Suka sangat la dapat main kuda tuh.

Dhiya pun tido kat hospital sebab teman abah kan...??

 Gambar kat rusuk time dah cabut tiub tuh. Baru la senang nak bergerak sikit.

Thursday, August 14, 2014

Accident la plak

0




     First time dalam hidup nie accident sampai patah riuk. Kejadian berlaku di km16.4 highway elite. Tengah dok bawak motor dalam 110km/j, ada keta myvi hitam datang sapu dari kanan. Terus jatuh golek. Keta tuh tertido rupanya.

     3 tulang rusuk patah, satu klavikel dan satu belikat menjadikan 5 tulang patah kesemuanya. Peparu kiri tembus dan luka-luka kat bahagian kiri badan. Sehingga entry nie ditulis, aku hanya menaip sebelah tangan sahaja. Masa untuk berehat...... 

Tuesday, August 5, 2014

Perjuangan diteruskan

2
     Nampak gayanya, aku bakal melanjutkan pelajaran kat dalam negara sahaja. Alhamdulillah, tadi dapat panggilan dari supervisor mengatakan bahawa proposal aku dah pun mendapat kelulusan dari MOSTI. Geran dah pun diluluskan dan mungkin dalam masa terdekat nie, aku akan mendaftar sebagai pelajar semula kat UPM.

     foto dari Prince George website

     Syukurlah, sebuah berita baik usai sahaja cuti hari raya. Lepas nie dah boleh mula merancang halatuju secara terperinci sedikit. Untuk setahun nie, mungkin aku akan sambung belajar sambil bekerja kot sebabnya, peringkat awal selalunya hanya melibatkan literature review sahaja dengan sedikit kerja-kerja makmal. Apabila dah start serius nanti, mungkin terpaksa buat fultime kot. Tengoklah dulu macam mana.

     Alhamdulilah....segala puji hanya bagi Allah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...