Saturday, December 22, 2012

Lama tak update

0
     Hmmm...sejak masuk Proton nie, rasa macam kehilangan arah sikit. Aku sekarang nie tidak lagi ditempatkan dalam RnD department, tapi diletakkan di bahagian Quality Department untuk production. Sejujurnya, aku pun tak pasti kenapalah aku boleh berada di bahagian Quality sedangkan strength aku sebenarnya lebih kepada design and development. Mungkin ada hikmah yang tak tercapai oleh akal aku agaknya.

     Rasa sangat demotivated sebulan dua nie. Aku dah pun bersua muka dengan bos aku dan menyatakan hasrat aku untuk masuk kembali ke bahagian design. Tapi bos aku lebih cenderung untuk mengekalkan aku dalam quality. HR juga seperti tidak berminat untuk melayani tuntutan aku. Cuma bos-bos di bahagian RnD sahaja yang berminat untuk menerima aku. Tetapi mereka tidak dapat berbuat apa-apa selagi bos quality tidak mahu menandatangani surat perpindahan aku.

     Pusing punya pusing, kesimpulannya adalah....aku takkan dapat masuk RnD selagi aku masih berada dalam Proton. Noktah.

     Kawan-kawan Lotus yang lain dah pun nekad untuk meninggalkan Proton. Ada yang dapat kerja di Shanghai, ada yang dapat kerja di Beijing, ada yang kerja di Indonesia dan ada jugak yang dapat kerja di Jerman. Nampak sangat orang luar lebih menghargai skill kami sebagai designer. Bila kita bekerja di Lotus, kita bernasib baik kerana network kita berada di luar negara. Orang-orang British, Jerman, Spain, France, Argentina, Scotland dan US inilah yang membantu kami mendapat peluang bekerja di luar negara. Orang-orang ini pernah bekerja bersama-sama kami dalam satu pejabat. Sungguh tak sangka dengan perancangan-Nya.

     Ikutkan hati, memang nak rebut peluang kerja di Shanghai. Tengok kepada gaji dan kelebihan yang ditawarkan, memang sesiapa pun boleh cair. Kebetulan pulak sekarang nie, jiwa tengah kacau disebabkan kena masuk quality. Semua tuh, boleh jadi penyumbang kepada alasan-alasan untuk menerima tawaran kerja di luar negara.

     Tapi aku sayangkan pengajian master aku yang hanya tinggal 2 semester sahaja. Bukanlah niat aku untuk terus berada dalam industri automotif nie selamanya. Aku ada perancangan lain yang aku rasakan lebih penting dari Shanghai. InsyaAllah, aku harap pengorbanan ini berbaloi dimasa hadapan.

     Everything is a bit chaotic lately. I wish not to make any emotional decision that can only provide a temporary solution to my problem. Better wait for the dust to settle down so that I could have a clearer vision. Then only I can plan, execute and control....

     At the meantime, I just do what I want to do. Contohnya, minggu lepas aku join Jamboree Putrajaya under Kementerian Pelancongan Malaysia. Acara kayuh basikal 40km (80% offroad dan 20% onroad). Memang track yang mencabar dan menyeronokkan.

Bersama geng-geng Lotus yang pernah bekerja sekali di China. Layan kayuh ramai-ramai

  Anggaran 2000 peserta dalam acara Jamboree Putrajaya 2012

     First time la aku join Jamboree. Ada la aku training sikit-sikit secara amatur. Takdak la nampak lekeh sangat bila join Jamboree nanti. Tapi aku memang kagum la tengok orang-orang Malaysia punya basikal. Rata-ratanya yang aku jumpa mesti harga tak kurang dari RM4000. Memang kaya arr..

di garisan penamat.

     Aku berjaya menamatkan cabaran 40km tuh dalam masa 1jam 10minit. Bila sampai kat garisan penamat, aku dianugerahkan pingat perak dan ranking nombor 306. Maknyanya, aku berjaya mengalahkan 1700 orang peserta yang lain. Alhamdulillah....not bad for a first timer.

Kesian kat kuda aku yang comot nie


Ranking 306 tuh.
   
     Selepas tamat perlumbaan tuh, barulah kami tahu bahawa ada ramai peserta yang menamatkan perlumbaan dengan cara shortcut. Banyak yang tidak melalui checkpoint ke-3 namun masih juga dikira sah oleh penganjur. Tanpa melalui checkpoint 3, seorang peserta boleh save 10km hingga ke 15km jarak perjalanan. Akhirnya, penganjur kena sembur dari semua arah. Dah seminggu berlalu pun, masih ada lagi semburan dari peserta kat dalam FB. Berjela-jela panjangnya. Malu Kementerian Pelancongan Malaysia.

     Apa-apa hal pun, it was fun and exciting. I would love to repeat it again anytime. A very good way to release whatever you need to release...if you know what I mean. Hehehehehe....

Saturday, November 17, 2012

Nothing Much (part 23)

0

Thursday, November 15, 2012

Cantik Komuter kita

1
     Aku berada di Besut pun tak lama. Sebabnya, hari Jumaat kena masuk kerja semula. Sebagai menyahut amanah bos aku yang mahukan aku "jaga kedai" semasa kebanyakkan staff ambil cuti. Hmm..nasib laa..

     Hanya aku seorang sahaja balik ke PD. Yang lain semua tinggal di kampung untuk sementara waktu. Aku pun hanya pulang ke PD menaiki bas sahaja. Dari Besut, pi ke KL. Dari KL, amik komuter ke Seremban. Dari Seremban, kawan datang ambil sampai ke rumah.

     Lama sungguh aku tak masuk ke dalam komuter kat Malaysia nie. Tak ingat bila kali terakhir aku menggunakan kemudahan awam yang satu nie. Bila masuk ke dalam komuter, kagum jugak dengan kebersihan dan kecantikan dalamannya. Seingat aku, kawan aku ada menulis berkenaan koc baru komuter yang diperkenalkan oleh KTM nie. Baru hari ini aku merasainya.

Dalamnya yang terang memberikan perasaan luas bila berada dalam koc baru nie

 Tempat duduk pun cantik. Ruang untuk berdiri pun luas

     Indicator kat pintu keluar pun sudah maju. Bukan setakat ada peta laluan sahaja, ada indicator lampu untuk memudahkan penumpang mengetahui lokasi dan arah perjalanan komuter nie.

     Lampu yang menyala disepanjang laluan tuh menunjukkan laluan keseluruhan komuter. Bagi laluan yang telah kita lalui, lampu akan terpasang pada laluan tersebut. Bagi laluan yang bakal kita lalui, lampu akan berkelip-kelip menuju ke arah perjalanan.

     Setiap stesen akan diwakili oleh lampu yang menyala. Bagi stesen berikutnya, lampu stesen tersebut akan berkelip-kelip. Apabila sampai, lampu akan berhenti berkelip-kelip. Cara komunikasi yang mudah tapi berkesan dan mudah difahami.

Laluan komuter dan stesen-stesennya

     Bila aku perhatikan sekeliling, aku terperasan ada satu tulisan yang menunjukkan syarikat yang mengeluarkan koc komuter ini. Bila diperhatikan dari dekat, maka fahamlah aku. Kita beli koc nie dari China rupanya. Patutlah macam biasa tengok sistem koc nie dulu. Hehehehe...ok la tuh. At least, KTM ada inisiatif untuk menaik tarafkan kemudahan mereka. Syabas KTM...

     Cuma lagi, tempoh perjalanan untuk ke Seremban dari KL masih lagi tak berubah. Mungkin kita boleh atasi masalah keretapi yang terpaksa perlahan di tempat-tempat tertentu untuk perjalanan yang lebih efisien. Just my 2 cents..

CSR ZHUZHOU ELECTRIC LOCOMOTIVE CO. LTD

Tuesday, November 13, 2012

Balik kampung

0
     Memang minggu nie minggu orang sedang bercuti. Cuti Deepavali dan cuti Maal Hijrah yang selang sehari, menjadi sasaran setiap pekerja untuk bercuti panjang. Dengan tambahan cuti tahunan selama 2 hari sahaja, seseorang tuh boleh dapat cuti direct seminggu. Siapa yang tak mahu kan..?

     Aku yang baru masuk kerja nie pun tak nak melepaskan peluang keemasan nie. Walaupun biodata aku masih lagi belum update dalam sistem Proton, aku dengan selambanya memohon cuti kat bos baru aku menggunakan borang cuti manual. Ingatkan dapat jugak cuti hari Rabu dan hari Jumaat, rupa-rupanya hanya dapat hari Rabu sahaja. Alasan dari bos baru aku, sebab takmau office takdak orang. So, aku diamanahkan untuk jaga kedai.

     Sudahnya, hari Selasa pagi kami sekeluarga beramai-ramai menghala ke Besut. Alhamdulillah, cuaca pun baik, memang hari yang baik untuk sebuah perjalanan jauh.

heading towards Besut.....

Monday, November 12, 2012

First day in Proton

0
     DRB dah take-over Proton apabila majoriti saham Proton adalah milik DRB sekarang. Projek di China diarahkan berhenti dan staf-staf Lotus Engineering Malaysia akan diserap masuk ke dalam Proton.

     Sejak DRB mengambil-alih tampuk pemerintahan, kami tidak lagi menerima sebarang berita berkaitan syarikat kami secara terus. Setiap berita yang datang, sama ada sudah pun lapuk ataupun dirahsiakan sahaja daripada kami. Arahan untuk menyerapkan kami ke dalam Proton, berlaku sangat pantas dan tanpa kompromi.

     Hari Isnin aku dah pun melaporkan diri sebagai staff Proton. Sudah lima tahun aku melupakan hasrat untuk bertukar kerja, tapi perangcangan Allah jualah yang lebih bijaksana. Hari ini, aku terasa seperti fresh graduate. Pakai kameja, pakai tie, buat kad baru, isi borang, induction bersama HR dan berbagai lagi. Mujur ada rakan-rakan seperjuangan yang senasib dengan aku. Kalau tidak, boleh mati kutu dibuatnya.

Masing-masing muka letih.

Imej baru.
   
     Kalau di Lotus, kami bebas untuk berpakaian apa sahaja asalkan kemas dan tidak keterlaluan. Cuma apabila ada acara atau lawatan tertentu sahaja yang menyaksikan kami kemas berpakaian korporat seperti professional yang lain. Pada hari-hari biasa, majikan kami hanya mementingkan output kerja sahaja.

     Hari ini, hari baru. Hari ini aku adalah pekerja baru di Proton. Orang-orang Proton juga, sudah tahu kelebihan staf-staf Lotus Engineering Malaysia. Mereka juga sudah maklum yang kami mengetahui dengan jelas selok-belok kerja di Proton. Kami disambut dengan sambutan yang hangat dari rakan-rakan yang masih mengenali kami dan jugak dari rakan-rakan yang baru kami kenali. Harus hormati Proton kerana merekalah pioneer kepada industri automotif negara ini.

     Bos aku adalah Encik Halil Tukiran. Mula bekerja dengan Proton seawal tahun 1990. Kawan yang duduk di sebelah aku pula adalah Encik Zainal. Dia mula bekerja dengan Proton seawal tahun 1985. Siapa aku kalau nak dibandingkan dengan pengalaman mereka?

Saturday, November 10, 2012

Last day in Jinhua

0
     Hari nie adalah hari terakhir kami kat Jinhua. Rasa tak sabar nak balik ke Malaysia tapi dalam masa yang sama, rasa sedih jugak nak tinggalkan Jinhua. Banyak pengalaman berharga yang aku kutip sepanjang berada di sini. Mungkin aku akan kongsikan dalam entry yang lain dimasa hadapan, InsyaAllah.

     Waktu-waktu terkahir dalam mana-mana situasi pun adalah waktu yang paling sibuk sekali. Walaupun kami sekeluarga dah mula packing barang seawal dua hari dari tarikh penerbangan, kami masih lagi kelam-kabut pada hari terakhir ini. Sudahnya, banyak jugak barang-barang yang terpaksa ditinggalkan kerana tak muat nak masuk beg/kotak. Kesian kat Hazwan sebab senapang mainan dia yang cantik tuh terpaksa kami korbankan. Mujur jugak Hazwan tuh sporting. Mudah kami meneruskan urusan kami. Moga mudah kehidupan Hazwan dimasa hadapan nanti. Amin..

Serabut. 30 minit sebelum keluar rumah.

     Alhamdulillah, kami tiba di airport Hangzhou agak awal. Bila tengok kaunter check in takdak orang, kami pun parking beg kami kat depan-depan kaunter. Alhamdulillah, walaupun kaunter bukak lambat, tapi matlamat kami untuk check in beg paling awal tercapai.

Hafiz dan Husaini jadi guard untuk jaga beg.

Nasib baik jugak nak duduk diam bila letak atas beg.

Hafiz yang malu-malu kucing..hehehe


     Perkara yang paling mustahak dah pun selesai. Sekarang nie, kami nak mengisi perut kami pulak. Kesejukan di Hangzhou, memang menyebabkan perut terasa lapar dengan cepat. Mujur ada KFC yang jual burger udang. Belasah je la. Hadi pun suka makan burger udang. Hafiz, Hazwan dan Husaini hanya makan kentang dan roti sahaja.

Kenangan terakhir di negara China.

     Kapalterbang berlepas jam 11.20malam dan tiba di Kuala Lumpur jam 4.20pagi seperti yang dijadualkan. Sesampai sahaja di airport, teksi yang kami tempah malam sebelumnya, sudah pun menunggu kami. Sangat mudah untuk memuatkan semua barangan kami ke dalam van yang mampu memuatkan 8 orang penumpang tuh. Segalanya berjalan lancar.

     Rumah kami juga bersih dari habuk. Terima kasih kepada kat Ita, jiran kami yang sangat perihatin dengan masalah kami. Pagi ahad hari itu tidaklah sesejuk Jinhua tapi, langit biru dan matahari yang cemerlang...memang sangat cantik dan anggun sekali untuk memulakan hari baru. Alhamdulillah, seronoknya dapat pulang ke sarang.

Hari yang sejuk

0
     Kesian pulak bebudak nie bila sampai musim sejuk. Nak ajak keluar pun, sejuk sangat. Kadang-kadang tuh, siap hujan lagi sepanjang hari, Nak ajak jalan-jalan kat shopping complex pun, dah muak sangat la pulak dengan shopping complex. Sudahnya, bermalas-malasan sahaja dalam rumah.

Paling kesian sekali budak nie la. 
Dah jadi gebu pulak pakai baju tebal-tebal...hahahaha

Main game je la aktiviti seharian. Abah pun join sama. Puas main game, tengok movie pulak. 

Time sejuk nie, senang sangat rasa lapar. Rasa nak makan ja sepanjang masa. Tapi tak gemuk pulak

Basikal pun dah tak boleh naik lagi dah. Sejuk sangat kat luar. Lagi pun dah nak balik Malaysia. Baik bungkuskan sahaja.

Dengan bantuan dari si kecik yang professional, InsyaAllah kerja akan jadi lebih mudah. Amin.. 
     

Misi ke Shanghai

0
     Masuk hari ke-4, kami bertolak ke Shanghai pula. Kali nie kami dapat naik keretapi G-Train, antara keretapi yang laju jugak la kat China nie. Keretapi nie sepatutnya bermula dari Stesen Hangzhou dan berhenti di Stesen Beijing yang terletak 1487km jauhnya. Walaupun jauh, perjalanan tersebut hanya mengambil masa selama 6 jam setengah sahaja, termasuklah masa berhenti di 10 stesen disepanjang laluannya.

     Keretapi ini boleh bergerak mencecah 380km/j. Sewaktu mula beroperasi pada tahun 2011, kerajaan China menetapkan kelajuan maksimum keretapi ini adalah 350km/j sahaja. Namun disebabkan kemalangan yang pernah berlaku pada Julai 2011, had kelajuan ini dikurangkan lagi sehingga 300km/j sahaja. Dalam pada masa yang sama, tambang juga dikurangkan 5% dari harga asalnya.

Kengkadang, terlajak jugak sampai 306km/j

Ada 'pramugari' macam dalam kapal terbang

 Husaini......kena air-cond ja, mesti tidoq

Meraikan anak-anak yang suka sangat naik keretapi

Welcome to Shanghai

     Bila sebut Shanghai, mesti takkan terpisah dengan Nanjing Road ataupun lebih dikenali sebagai Nanjing Lu oleh penduduk tempatan. Tempat nie meriah dengan deretan kedai-kedai berwarna-warni dan berbagai-jenis produk. Ada kedai barangan tiruan grade A, ada yang kedai barangan antarabangsa yang kita tak jumpa di Malaysia, ada ulat-ulat yang mencari mangsa dan bermacam-macam lagi. Ulat-ulat kat sini pun memang tak berselindung kalau nak menawarkan sesuatu barangan. Semua benda akan dia offer kat kita asalkan dia dapat bisnes. 

Naik buggy car jugak last sekali. Panjang sungguh Nanjing Road nie.

Macam Petaling Street la tapi lebih teratur dan bertamadun.

Rehat sekejap.

     Tapi kat Nanjing Road nie banyak barang-barang original la. Namun ada jugak kedai yang jual barang original kat depan, tapi kat belakang kedai ada simpan barangan tiruan grade A punya. Cuma lagi, kita tidak diberi kebebasan untuk memilih la kerana barang tersebut tersorok di belakang kedai.

     Hari berikutnya, aku bawak wife aku jalan-jalan kat kawasan Shanghai Science and Technology Museum. Di permukaan atas tuh memang la ada Museum Science seperti namanya sendiri, tapi bila kat bawah tanah pulak, memang terdapat banyak sungguh kedai barang-barang tiruan. Semuanya cantik-cantik dan kalau kita jenis yang datang tanpa ada perancangan, ditakuti kita akan terbeli semua benda yang kita lihat kerana memang banyak produk kat sini yang menarik hati. Kalau sesiapa berhajat nak datang sini, berusahalah untuk tawar-menawar kepada harga yang paling rendah kerana harga permulaan dan harga tawar-menawar amatlah besar jurangnya. Asalkan kita berusaha dan sabar, InsyaAllah kita akan dapat harga yang paling baik.

     Pernah sekali aku berminat untuk membeli talipinggang disebuah kedai di sini. Harga asal yang disebut adalah RMB200 untuk seutas talipinggang. Tapi harga setelah ditawar adalah, RMB35 sahaja. Begitulah jugak kepada semua barang-barangan di sini. Jika kita kering hati untuk menerima kutukan, InsyaAllah kita akan dapat harga yang murah dan memuaskan.

Tengok orang main wushu kat Nanjing Road

Breakfast kat McD.....sejuknya

Semua muka tak mandi lagi.

Tersesat sekejap. Posing dulu sebelum tengok peta.

Kat atas memang muzium tapi kat bawah....kedai lain la plak

Sempat tangkap gambar kat atas sahaja. Bila tengah shopping, tak ingat camera dah.

Nie apa cerita nie..?
  
     Pagi esoknya kami repeat balik ke Shanghai Science Museum. Tak puas hati sebab beli sikit sangat. Pagi lagi dah bangun. hehehehe..

Pemandangan dari tingkap hotel

     Satu lagi tarikan Shanghai adalah Shanghai Oriental TV Tower. Menara nie lebih tinggi lagi daripada menara Kuala Lumpur. Kami naik dalam jam 4.30ptg sebab nak tunggu sunset jam 5.00ptg. Tapi entahlah, tak berapa cantik sangat gambar sunset sebab Shanghai macam berjerebu sangat. 

Sebelum naik

Rezeki budak-budak nie dapat jalan-jalan kat Shanghai

Pemandangan Jinmao Tower dan Shanghai World Financial Center.

     Lama jugak kami duduk kat atas sehinggalah hari jadi pekat dengan malam. Bila nak turun tuh, kami kena turun setingkat untuk naik lif yang ada kat tingkat bawah. Rupa-rupanya tingkat bawah punya pemandangan tak kurang cantiknya dari tingkat atas. Ada unjuran pada lantai menara yang dibina dari cermin lutsinar. MasyaAllah, tingginya...Terus-terang cakap, memang aku gayat sangat bila tengok ke bawah. Tapi yang best tuh, Husaini selamba dia ja merangkak-rangkak atas kaca tuh sambil buat macam-macam aksi lain. Aku dan wife aku berjaya jugak bergambar atas unjuran kaca tuh setelah lama jugak la kami berdua mengumpul semangat.

Anak-anak selamba ja. Mak ngan abah plak yang takut.

Posing istimewa dari Hadi, Hazwan dan Hafiz.

Pemandangan mengadap The Bund, Shanghai.

     3 hari jugak kami berada kat Shanghai. Nak jalan lama-lama pun, kesian pulak kat bebudak 4 orang tuh. Pastu pulak, baju pun tak bawak banyak sebab kami pun cuma guna public transportation sahaja. 

     Sehari sebelum ke Shanghai sehinggalah hari kami balik, tak putus-putus berita dalam tv menyampaikan berita terkini berkenaan salji di Beijing. Yang boleh jadi gemparnya kerana pada tahun sudah, salji pertama turun pada bulan Januari. Tapi tahun ini, salji dah mula turun bulan November lagi. Banyak kenderaan sangkut kat lebihraya kerana salji tebal. Bas-bas juga tak dapat meneruskan perjalanan dan menyebabkan ratusan penumpang terkandas dalam salji berjam-jam.

     Nasib baik jugak aku dan keluarga tak pergi ke Beijing. Kalaulah tersangkut dalam gelap dan sejuk tanpa makanan bersama anak-anak aku, memang aku tak dapat nak bayangkan.....Syukur Alhamdulillah diatas perancangan-Nya yang sempurna. Percutian kami kali ini menjadi percutian keluarga yang sangat menyeronokkan. Alhamdulillah.

Friday, November 9, 2012

Botanical Garden

0
     Tak ingat sapa yang sebenarnya suggest tempat nie kat aku. Takdak la pulak aku nie minat sangat dengan bunga tapi disebabkan khabar angin mengatakan Botanical Garden kat Hangzhou nie cantik, maka tergerak la jugak untuk ke sana.

     Alhamdulillah, memang rezeki betul kali ini. Kalau sebut percutian kami yang terdahulu kat Hangzhou, perkhidmatan teksinya adalah yang paling menyedihkan. Tapi kali ini sangat berlainan. Dari mula sampai sehinggalah nak balik, tak satu teksi pun yang ada masalah membawa keluarga besar seperti kamii dalam satu teksi. Memang pusingan 180 darjah, sehinggakan aku buat satu entry bertajuk Teksi di Hangzhou semata-mata ingin berkongsi pengalaman pahit kami di sana, tapi kali ini tidak lagi. Hairan aku...pelik pun ada. Entahlah, memang dah rezeki anak-anak kot.

     Anyway, Botanical Garden kat Hangzhou memang besar. Tak habis pun kami pusing taman bunga tuh. Entah di mana hujung, di mana pangkal pun kami tak tahu. Sedar-sedar ada Pintu Utara, Pintu Selatan, Pintu Barat dan Pintu timur. Kami pun pakai belasah sahaja. Nak baca instruction, habis semunya dalam bahasa cina. Sudahnya ikut kepala kami sendiri sahaja.


Shot daripada Hadi. Hazwan pun dah mula gatal tangan nak pegang camera dah.

Silap duduk jerk, kena beli teh harga RM40

Selain dari bunga-bunga yang cantik, Husaini juga menjadi tarikan utama kat Botanical Garden nie.

Local sedang bergambar dengan Husaini

Ramai kan.?? hehehe

     Malam tuh, sempat berjumpa dengan sahabat lama. Walaupun kami sama-sama orang Malaysia, tapi kami hanya bertemu di negara China sahaja. Encik Mohsin dan keluarga dengan murah hatinya sudi untuk belanja kami makan malam yang sedap kat Hangzhou. Terima kasih Encik Mohsin, terima kasih Kak Zita.

Anak-anak Encik Mohsin.

Dua keluarga bertemu di Hangzhou.

     Seronok rasanya bila kita dapat melawat dan bertemu dengan orang yang kita kenal. Apatah lagi kalau pertemuan tuh berlaku kat luar dari negara kita. Rasa seperti sireh pulang ke gagang. Hehehe, bermadah la pulak aku nie. Semoga persahabatan ini berkekalan selamanya. Amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...