Thursday, November 23, 2017

The colleagues

0
     Mana nak mula cerita nie? Aku nie ada habit suka sangat bagi background story panjang berjela. Walhal, point aku last sekali sikit ja. Tapi kalau tetiba terus masuk point, kot nanti tak paham pulak. Boleh la nak masuk introduction ataupun mukaddimah tapi takdak la sampai kena masuk background, problem statement, objective, scope and limitation berbagai. Nanti jadi macam thesis writing la pulak. Hehehehe...

     Cerita pasal kengkawan la plak nie. Lepas balik dari China tahun 2012 dulu, ada la jugak team Lotus yang terus dapat kerja kat China. Ada la di merata-rata tempat di China tuh. Tapi kalau dah cakap bab automotif nie, memang kat kawasan Shanghai yang banyaknya. Automotive Design Engineer nie memang satu yang niche. Bila kita dah join dan dah ada pengalaman dalam Automotive Design nie, peluang sangat terbuka luas untuk kita. Sebabnya, tak ramai yang ada kemahiran untuk buat kereta. 

     Contohnya begini, dalam Proton ada berbagai department. Salah satu department yang penting adalah R&D (R&D pun besar tuh). Dalam R&D pulak ada banyak lagi pecahan. Antara pecahan itu adalah Vehicle Engineering Design (Nie pun besar gak) laa.. Pastu pulak, dalam Vehicle Engineering Design, hanya beberapa orang sahaja yang ada capability untuk design kereta daripada scratch sampai la siap. Team Lotus tempat aku kerja dulu, dapat mengisi ruangan tenaga mahir yang boleh buat kereta dari kosong sampai la mass production. 

     Antara kengkawan yang sangat talented dalam automotive design

Berhimpun balik kat Shanghai. Ada yang tak datang lagi nie. Dah nak cukup satu opis dah budak-budak Lotus dulu duduk kat China

Banyak aku belajar dari diorang. Memang terbaik

     Local company tak appreciate sangat ilmu yang kami ada nie. Kengkadang kami digelar Catia Monkey jaa...Tapi somehow, mat saleh dari Lotus dulu dah bukak mulut pasal kami. Hasil recommendation dicampur pulak yang mencari job satisfaction untuk buat kerja the real task of automotive design, menyebabkan ramai dari kengkawan Lotus aku sekarang nie berkerja dengan syarikat-syarikat kereta di China. Sepertimana yang aku terangkan tadi, ilmu design kereta nie memang niche. Walaupun China banyak buat jenama kereta dan banyak buat bilangan kereta, tetapi yang pandai design kereta memang sikit sangat. Sebab tuh China bawak masuk mat saleh. Dan mat saleh pun ada masalah jugak bila dalam banyak2 mat saleh, tak ramai pun boleh buat kereta. Penyudahnya, ia menjadi peluang untuk kami. Bila dah nieche nie, memang gaji sangat lebat...boleh demand lagi. 

     Terus terang cakap, aku pun kadang-kadang goyang jugak. Waktu zaman kita takde pengalaman dulu, memang kita kena attend interview berbagai. Sekarang nie, sebab dah ada colleagues yang duduk dalam industry niche ni....job offer melalui whatsapps saja. Goyang, memang aku goyang. 

     Aku beruntung kerana dapat bekerja sama-sama dengan team local Lotus yang sangat talented. Selain dari technical, aku jugak belajar pasal attitude. Masing-masing ada kelebihan sendiri dan aku belajar mengenal diri aku dengan muhasabah. 

     Untuk aku terjun balik ke bidang Automotive Design, walaupun sangat tempting tapi aku kena realistik. Untuk apa aku tinggalkan bidang itu suatu masa dulu dan masuk ke bidang akademik? Memang kerja dalam automotive design memberikan aku kepuasan kerja. Aku suka graphic dan dalam masa yang sama aku suka engineering. Tambahan pulak, gaji sangat lebat. Tapi itu semua dah bukan lagi priority aku... Aku ada priority lain yang membuatkan determine masuk bidang akademik.

     InsyaAllah, aku cuba sedaya mampu untuk aku sampaikan ilmu aku kepada student-student aku. Aku jugak bangga dengan kawan-kawan aku yang jadi expatriate kat negara orang. Nama Malaysia disebut-sebut jugak sebenarnya dalam kalangan automotive engineering nie sebab memang orang-orang kita talented. Even bagi talk pasal automotive design kat Shanghai pun, aku biasa dapat invitation. Menunjukkan memang tak ramai yang tahu pasal automotive design. 

     Post aku nie sebenarnya nak bagitau yang aku bangga betul dapat kawan-kawan yang kerja sekali kat Lotus dulu. Attitude bagus, talented, skillful and fun to be around. Aku doakan kebaikan untuk korang. Aku doakan jugak kita bertemu ditempat yang lebih baik lagi dan abadi suatu hari nanti, InsyaAllah. Moga berkekalan persahabatan kita.   

Monday, November 20, 2017

Bertuahnya ada family

0
     Tetiba terjumpa gambar family dalam handphone wife. Gambar raya tahun nie kat kampung mertua. Alahai, sekejap ja masa dah berlalu. Lepas sorang, sorang anak membesar. Tak nak dah main kejar-kejar dengan abah. Hehehehe, sungguh....memang hari semalam tuh sangat jauh.

      

     Sebagai seorang ayah, aku rasa aku banyak buat salah kat anak-anak aku. Yang rasa menyesal sampai teringat-ingat sangat tuh adalah bila diri nie menghukum anak dengan kadar berlebihan. Kebanyakan dari kesalahan tuh bukannya salah besar pun tapi dah memang aku nie jenis kasar, kesian anak-anak jadinya. Malu dan menyesal sungguh rasanya bila dikenang-kenang semula.  

     Hikmah jugak sebenarnya apabila anak-anak nie jenis tak ingat rutin diorang. Kita kena ingatkan sentiasa dengan sabar. Akhirnya mengajar kita jadi orang yang sabar. Hikmahnya lagi bila dalam hal kena rotan dan sebagainya, anak-anak cepat melupakan dan tak ingat lalu dia tak menyimpan dendam dalam hati. Dan dalam banyak keadaan yang aku perhatikan, anak-anak jadi lebih hormat dengan hukuman yang dikenakan jika memang benar terbukti dia bersalah. 

     Aku cuba untuk mencontohi Nabi Muhammad SAW yang sangat baik perlakuannya dengan anak-anak kecil. Aku tak pernah melihat cara Nabi melayan anak-anak kecil bahkan Nabi pun aku tak pernah lihat, tapi dari pembacaan hadis dan penerangan-penerangan yang berkaitan, memang Nabi akan marah hanya apabila tersinggung dalam bab agama sahaja. Dalam bab lain, Nabi sangat berlapang dada.

     Moga kami semua yang berada dalam gambar ini dihiasi dengan adab mulia yang sama seperti Nabi Muhammad SAW....InsyaAllah

Friday, November 10, 2017

Mengharumkan nama sekolah

0
     Cerita dah lama dah nie, tapi baru sekarang terasa nak share dalam blog. Habuan bacaan anak-anak waktu dah besar nanti. Kejayaan yang manis harus dikenang untuk motivasi diri sendiri. Paling tidak pun, rasa yakin pada diri sendiri pun dah ok dah.

     Zaman kita kecil dulu, kita tak terdedah sangat dengan pelbagai pertandingan yang ada diluar sekolah. Mungkin sebab faktor maklumat tak sampai agaknya dan bukan zaman internet membuatkan kita hanya tahu perkara yang berlaku dalam sekolah sahaja. Kita tahu cikgu banyak berusaha menganjurkan pelbagai program disekolah yang melibatkan pelajar dan itu tak dapat dinafikan. Cuma lagi, bila dah sampai zaman teknologi maklumat nie, baru kita tahu yang rupa-rupanya, ada banyak lagi program luar dari sekolah yang boleh disertai oleh pelajar. Ibu bapa yang dulunya hanya mengharapkan program hasil usaha dari cikgu, kini boleh berusaha sendiri demi pembinaan sahsiah anak-anak. 

     Macam hebat pulak rasanya ayat-ayat dalam perenggan kat atas. Padahal point yang nak disampaikan adalah, Student sekolah dulu tak banyak exposure, tapi student sekarang dah banyak exposure. Itu ja pun. Hehehehe...

     Nak cerita pasal anak-anak aku yang bersekolah rendah di Kulim nie laa...Rasanya waktu duduk di Port Dickson dulu, kami tak kalut sangat tentang nak masukkan anak-anak dalam pelbagai program. Tapi bila datang kat Kulim nie, macam best pulak bila dapat pilihan yang pelbagai untuk pembelajaran anak-anak. 

     Asalnya masuk pertandingan inovasi. Cikgu-cikgu di sekolah pun tak tahu cerita sebabnya pakai masuk ikut suka ja. Nak jadi cerita, rupa-rupanya pertandingan tuh peringkat kebangsaan dan tetiba dapat pulak hadiah medal silver. Itu cerita tahun lepas. Tahun nie, tetiba Jabatan Pendidikan Negeri Kedah panggil untuk terima anugerah emas diatas pencapaian dalam pertandingan inovasi tersebut. Alhamdulillah, suka tengok anak-anak rasa bangga. Suka juga bila dapat mengharumkan nama sekolah. Sekolah anak-anak aku tuh, hanyalah sekolah biasa sahaja. Moga-moga dapat mengubah persepsi masyarakat tentang sekolah anak aku tuh. 

     Syukurlah, Kulim banyak merubah kami sekeluarga. Moga kami sentiasa ingat akan nikmat-nimatNya....

Muka ada senyum..hehehe

Pengetua yang bawak Hazwan dari Kulim ke IPDA Jitra.

Gambar-gambar ihsan dari handphone pengetua

Semoga mengikut resam padi. Makin tunduk makin berisi

Thursday, November 2, 2017

Hadiah darjah 6

0


      Cerita pasal Hadi pulak kali nie. Lama dah tak menulis pasal anak-anak. Sedar tak sedar, dah makin besar anak-anak semua. Termasuk la Hadi. Tahun nie dia dah darjah 6, baru ja abis amik UPSR. Memang tengah honeymoon betul budak tuh. Taknak baca buku langsung. 

     Pencapaian akademik Hadi nie kiranya biasa-biasa ja. Takdak la excellent macam Adi Putra yang genius mendahului kawan-kawan dia. Waktu time tadika / pra-sekolah dulu, Hadi nie antara murid yang terkedepan jugak. Tapi sejak balik dari China dulu, Hadi dah kurang sikit. Mungkin dia lost dengan method pembelajaran agaknya, tuh yang membuatkan dia jadi average saja. Kalau guide, boleh ja pun score tinggi-tinggi. Tapi tu la, aku nie garang sangat kalau mengajar anak. Sian pulak kalau dipikir-pikirkan.

     Sejak tukar sekolah di Kulim nie, Hadi tak pernah lagi naik kelas. Kelas nombor 3. Kalau exam pun, selalunya Hadi dapat nombor yang tak popular dalam lingkungan belasan dan awal puluhan. Aku dan isteri pulak, memang jenis tak menekan sangat. Asalkan dia mahu belajar dan usaha, tak kisah la sangat apa result pun. Bila tengok hari-hari tuisyen kat sekolah ditambah tuisyen kat luar lagi, aku pun jadi kesian jugak. Biarlah dia dapat nombor berapa pun, kami tetap sayangkan dia jugak. Wife aku siap bagi hadiah lagi.

     Tapi, periksa kat sekolah hujung tahun nie agak memeranjatkan jugak. Agaknya dah abis UPSR kot, jadi dia macam tak pressure. Tetiba jer dia score dalam peperiksaan sekolah. Entah macam mana, tetiba Hadi potong tang kona (bak kata orang Kedah). Habis semua dalam kelas tuh dia tapau. Dari dok dapat nombor awal 20-an, tetiba dapat nombor satu terus dalam kelas. Tak tahulah apa perasaan cikgu tapi seriously, kami nie sebagai parent boleh dikatakan bangga sungguh la dengan Hadi. Dalam pada tuh, rasa syukur jugak sebab, kami Hadi memang anak yang baik. Mudah sungguh berurusan dengan Hadi dan kami pun memang sayang kat anak-anak kami. Tapi, walau bagaimana sayang pun parent pada anak, kemanisan kejayaan tuh tetap tak boleh dibeli (antara perkara yang tak dapat dibeli la kiranya nie). Allah yang bagi. Dan sunatullah untuk kejayaan adalah usaha.

YB Sabrina yang bagi hadiah. YB pun cakap, awat darjah 6 kecik sangat? hehehehe

Dia yang paling cekap membaca dan menghafaz Al-Quran berbanding adik beradik lain, 
tapi dia takmau masuk sekolah agama ataupun sekolah tahfiz.

Gambar ngan kawan-kawan kat meja VIP waktu penyampaian hadiah


     Syukurlah Hadi merasa jugak beberapa kali merasa naik pentas menerima hadiah di sekolah. Moga hal ini membuahkan kejayaan yang lebih banyak lagi pada masa hadapan. Dan membuahkan kejayaan yang mutlak sebagai seorang mukmin di hadapan Penciptannya nanti...InsyaAllah

Friday, October 27, 2017

Nothing Much (34)

0

Thursday, October 26, 2017

Bandar Springhill yang diingati

0
     Aku ingat lagi yang kami sekeluarga asalnya menyewa sahaja di Bandar Springhill, Port Dickson nie. Mula menyewa sekitar penghujung tahun 2004 kami akhirnya membeli sebuah rumah baru berdekatan dengan rumah sewa kami tuh. Dalam penghujung tahun 2005, kami pun pindah ke rumah baru. Ingat lagi bapak mertua datang tolong cuci rumah dan macam-macam lagi sewaktu nak pindah tuh. Ibu mertua pun datang tolong buatkan kenduri house-warming. Ipar-duai pun datang untuk support.

     Memang tertulis agaknya rezeki anak sulung kami apabila malam kenduri house-warming tuh dan orang pun dah penuh rumah, tetiba tuh wife aku terpaksa dikejarkan ke hospital sebab bersalin anak sulung. Syukur dan gembira rasanya waktu tuh. Rumah baru, kejiranan pun ramah, adik-beradik pun ramai yang datang, dapat pulak cahaya mata. Subhanallah, tak terucap rasanya syukur kepada Maha Pencipta. Sungguh Dia Maha Pemurah.

     Itulah permulaan kisah bahagia kami di Port Dickson yang bermula tahun 2004 sehinggalah tahun 2015. Selama 11 tahun membina kejiranan Bandar Springhill yang kebanyakkannya terdiri dari orang-orang merantau. Hanya beberapa kerat sahaja yang cakap nogori. Sebab tuh sampai sekarang pun aku tak pandai cakap nogori. Tapi Bandar Springhill memang best. Mudah betul rasanya untuk berkerjasama dengan kejiranan di sana. Sehinggakan terasa jugak sedih bila kami berpindah pada tahun 2015.

     Bebaru nie kami ke Port Dickson atas urusan kerja wife. Mungkin sebab nama Port Dickson tuh menyebabkan kami sekeluarga teruja untuk pergi beramai-ramai. Kalau lain dari Port Dickson, mungkin lain pulak responnya. Yang sekolah, ponteng sekolah. Yang taska, tak pegi taska. Yang bekerja, amik jugak cuti berhari-hari. Sempat la jugak kami melawat kawan-kawan di Springhill. Alhamdulillah, Allah tunaikan hajat untuk kami bersolat jemaah di Surau Bandar Springhill. Tapi wajah Bandar Springhill dah lain.

     Ada diantara wajah-wajah yang aku kenal telah kembali ke rahmatullah. Yang masih tinggal pulak, semakin merosot kesihatannya. Yang masih menghadiri surau dari wajah yang aku kenal, dah mula ada jemaah yang bersolat di atas kerusi. Sedih pulak bila terkenangkan zaman-zaman nak naik dulu. Kalau dulu, ada sahaja jemaah bersidai di beranda surau sementara menunggu Isya'. Entah kenapa kali ini macam takdak orang pulak. Ada jemaah, tapi jemaah yang aku tak kenal. Orang-orang yang baru pindah agaknya.  Dari khabar-khabar orang, ada beberapa pulak penduduk Bandar Springhill yang tak sihat dan berada di Hospital atau sakit di rumah. Betapa masa merubah banyak perkara.

     Itulah Bandar Springhill yang kami pernah kenal satu ketika dahulu. Hari ini ia menjadi maju dalam wajah yang lain. Teringat kata-kata bos aku waktu kat Lotus dulu, seorang Scottish. It's not solely about the place, but people that actually make the place. Benarlah kata-kata dia tuh. Memang Bandar Springhill dan Lukut tuh takdak apa yang special sangat pun, tapi orang-orang yang ada di sana yang akhirnya membuatkan tempat-tempat tersebut istimewa.

     Terima kasih Bandar Springhill. Terima kasih jugak kepada penduduk-penduduknya.

     Antara kegiatan penduduk di Bandar Springhill untuk membangunkan generasi muda







Tuesday, February 14, 2017

Kucingku namanya Puteh

0
     Rindu pulak rasanya kat kucing aku yang sekor nie. Kali terakhir kami jumpa dengan Puteh, dia sedang sakit. Lepas tuh, tetiba dia hilang dan tak balik-balik lagi ke rumah seperti biasa. Kesian Puteh...bukannya aku tak biasa kehilangan perkara yang aku sayang. Cumanya, kekadang tuh teringat la jugak.

Time hujan, dia la yang occupied katil Hafiz

Bakul favorite Puteh

Orang dok main komputer, dia selamba ja lepak atas keyboard.

Malam-malam pun takmau keluar rumah

     Tinggal la adik beradik dia sorang lagi. Nak eja nama pun tak berapa nak reti. Cheley.....kena sengau sikit waktu sebut nama tuh. 

Sama la jugak macam Puteh, suka sangat ngan katil Hafiz

Katil Hadi ngan Juan pun dia belasah jugak

     Anak-anak dah kian membesar. Suka tengok anak-anak membesar depan mata. Memang la rumah macam hiruk-pikuk sikit tapi biasa la tuh. Nama pun ramai. Yang tak biasa kalau anak ramai dalam rumah tapi sunyi sepi. Yang itu memang kena risau.

By the way, inilah lukisan Hafiz dalam komputer tadi. Simple but meaningful. Orang lidi yang kecik sekali tuh adalah Haziq. This is family and family means everything

Haziq kat pantai. Yaya dok kambus kaki dengan pasir

 Gaya terlampau oleh mat Haziq...Hahahahah

Payah nak lekat tudung Yaya nie. Jenuh memujuk


Sunday, April 3, 2016

Berbasikal lagi

0
     Semalam aku berbasikal lagi. Dah dekat 2 tahun tak pegang basikal mountain bike aku tuh tetiba semalam akhirnya aku pegang jugak. Setelah di servis kat kedai basikal yang agak berwibawa sikit, aku diyakinkan yang basikal aku masih lagi ok dan berfungsi dengan baik sekali. Semua mechanical gear masih berfungsi seperti yang sepatutnya dan tidak perlu ditukar pun kepada yang baru. Yang lain pulak cuma kabel break dan tayar dalam sahaja yang perlu ditukar disebabkan sudah reput. Biasa la tuh kalau dah lama tersimpan dalam stor.

     Semangat nak kayuh basikal nie muncul balik bila balik dari join urban ride kat Politeknik bebaru nie. Mungkin jugak badan rasa selesa setelah masuk 2 bulan lebih besi dalam bahu aku ditanggalkan. Lepas tuh pulak, ada kengkawan yang dok ajak pi kayuh masuk hutan. Jenis kawan yang suka bakar membakar la nie. Bagai orang mengantuk disorong bantal, susah la sikit nak tolak jawabnya. Last-last sekali aku join jugak walaupun agak kegila-gilaan.

     Rumah aku di Kedah dan aku kayuh basikal di Denai Alam, Selangor. Hahahahahaa....

     Kawan-kawan dari Lotus dan Proton nie yang ajak kayuh. Kawan lama dan memang best pun kawan dengan diorang. Masing-masing ada kelebihan yang aku kagumi sejak aku kenali diorang lagi. Kebetulan, ada seorang kawan nama Amin yang bekerja di Shanghai pun join turun berkayuh jugak...apa lagi, memang rasanya nak kena join jugak laaa...

     Group yang kayuh sama-sama nie okay. Dari awal lagi diorang dah maklum limitation aku tapi diorang janji tak tinggal punya. So, ok laaa.. kayuh untuk suka-suka sahaja. Budget dalam 30km lebih kurang, suppose boleh complete dalam 2 jam sahaja. Tapi nak dijadikan cerita...trek yang kami masuk nie memang thrill sungguh. Agaknya dalam musim panas nie memang orang berenti dari berkayuh kot, habis semua single trail jadi semak. Pastu pulak, trail kering sangat menjadikan permukaan tanah yang loose. Payah nak kayuh dan senang nak jatuh. Berapa kali aku tergolek macam nangka busuk dalam hutan tuh. Sian aku.

     Cuaca panas, trek mencabar. Kami jadi cepat penat. Downhill pulak sangatlah menakutkan. Hilang fokus sedikit, confirm boleh injured. Pastu, ada plak yang tayar pancit. 2 kali pulak tuh. Nak jadi cerita lagi, trek lama hilang sebab ada pemaju dah tolak tanah kat situ. Habis semua pokok dah hilang. Yang tinggal cuma padang jarak padang terkukur. Dah la lapang, panas pulak tuh. Memang letih tak ingat. Stamina memang hancus laa...yang tinggal cuma mental ja lagi. Tapi mujor la sampai jugak. Kalau lambat sikit rasanya bukan takat stamina, dengan mental pun boleh pancit.

     Serik...sangat serik. Tapi bila dah keluar hutan, serik bertukar jadi pengalaman manis. Biasa la, itulah asam garam orang bandar masuk hutan. Heheheh...baru tahu nak bersyukur dengan nikmat air dan roti canai. Selesai la sudah trip kali nie. Masuk hutan jam 8.00 pagi...keluar jam 2.15 petang....memang kena sungguh.

Muka fresh lagi sebab baru mula. Kat depan UiTM Puncak Alam

Amin

Nie pun ok lagi rasanya...baru nak masuk hutan

Sesat punya pasal...angkat la basikal tuh naik bukit

Siap boleh stop dulu cari mamak. Panas cukup

Pancit yang pertama. Abang Ma'e tuh dah 55 tahun umur dia. Stamina macam orang muda

Layan tayar pancit dulu

Nie pun baru nak mula nie...

Nie dah suku jalan. Letih gila. Tinggi pulak rasanya bukit nie

Monday, March 21, 2016

Jamboree pertama selepas sekian lama

0
    

     Lama sungguh tak naik basikal. Lama sungguh rasanya tak redah hutan, memanjat dan menuruni bukit dalam redup hutan. Sejak aku accident bulan lapan tahun 2014...inilah kali pertama aku naik basikal dan join jamboree. Lama sungguh rasanya tuh.

     Kebetulan sebelum accident dulu, aku ada join jamboree Denai Alam yang memang mencabar. Jalannnya becak dan basah serta licin. Banyak basikal yang tak dapat meneruskan perjalanan disebabkan selut dah masuk ke dalam gear set basikal. Mujur jugak basikal aku tak sangkut. Dapat jugak aku habiskan keseluruhan laluan jamboree tuh setelah beberapa kali sangkut dalam hutan sebab banyak sangat basikal yang rosak disepanjang perjalanan. Track dalam hutan pulak single trail. Kalau basikal depan rosak, habis semua basikal belakang kena berenti.

     Walaupun akhirnya aku dapat habiskan jamboree Denai Alam tuh, kiranya teruk jugak basikal aku kena selut. Lepas tuh lambat pulak basuh dengan air, sedar-sedar....gear set aku dah jem. Takleh dah nak shift gear. Tak lama lepas tuh, puasa pulak. Lepas puasa aku pun accident. Dan sehinggalah hari ini, basikal aku tak hantar servis pun lagi. Sian basikal aku.

     Sebenarnya, memang teringin dah nak masuk jamboree sebelum nie tapi tak confident. Tapi bila buang sahaja besi dari klavikel aku nie, rasa macam confident pulak nak buat-buat kerja berat dan aktiviti lasak. Itu yang boleh masuh jamboree tuh walaupun tak training.

     Jamboreen urban nie dianjurkan oleh Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah, Kulim. Jamboree kecik2 sahaja, tak boleh promote sangat. Bila sampai bab basikal nie, naik banner sikit kat jalan yang busy sket, for sure ramai yang akann join. Takut urus setia pening ja. So, jamboree urban nie kira panggil yang mana kenal-kenal sahaja.

     Aku pun masuk last minit. Basikal pun pinjam yang jiran punya. Dah la tak training, track pun aku main belasah jaa...Apalagi, tersembam la dua kali sebelum jadi pandai. Hehehehe....walaupun letih tapi aku puas hati. Nanti nak hantar basikal aku pi servis dulu. Baru la lepas nie boleh training lagi. Hehehehe...

Sunday, March 20, 2016

Equinox and El Nino

0
     Sejak masuk bulan Mac tahun nie, cuaca di Malaysia menjadi sedikit panas jadinya. Asalnya Malaysia cuma terkesan dengan situasi El Nino yang disebabkan oleh suhu air laut di kawasan lautan pasifik. Kemudian, keadaan ini ditambah pulak lagi dengan kejadian equinox yang bakal berlaku sehari dua nie. Keadaan dimana matahari akan berada tepat di garisan khatulistiwa buat beberapa hari sementara beralih ke kedudukan yag seterusnya. Jadinya, kalau ikut bahasa...kita nie kena double whammy punya kepanasan. Panas dari laut kerana El Nino dan panas dari matahari kerana kejadian equinox. Yang pasal equinox tuh memang boleh aku accept la tapi bila bab El Nino tuh, aku pun sedikit confuse sebab Semenanjung Malaysia nie terlindung dari lautan pasifik. Sepatutnya kena Sabah dan Sarawak dulu. Entahlah, dah itulah ceritanya dalam media arus perdana. Layan ja la.

     Disebabkan musim panas nie, banyak gambar-gambar yang aku terima dari kawan-kawan sekitar utara tanahair menunjukkan tali air di sawah-sawah sudah kering sekering-keringnya. Kalau kat Malaysia sekarang ini, Chuping Perlis adalah kawasan yang paling panas dengan mencatatkan suhu 39 darjah celsius. Kedah pun tak terkecuali, cuma lari sedikit sahaja dengan Chuping.

Data diambil dari www.weather.com

     Kesian anak-anak aku kat sekolah. Kat KAFA pun kesian jugak. Musim-musim panas sebegini, harapnya anak-anak aku bersabarlah. Baru panas dunia. satu per tujuh puluh dari kepanasan neraka. Moga-moga kita semua pakat-pakat bersabar atas dugaan ini.

     Kalau anak-anak yang dah besar tuh, boleh la kita suruh-suruh supaya minum air banyak-banyak. Tapi bila yang kecik-kecik nie, bukan boleh main paksa-paksa. Kalau taknak minum tuh, tak payah la nak suruh-suruh lagi dah. Buat bergaduh pulak kalau dok paksa-paksa.

     Tapi yang pastinya yang kecik-kecik nie pandai cari bilik air. Bila dia panas, dia akan mandi sendiri-sendiri kat bilik air. Kita pun, dah musim panas macam nie...tak patut pulak nak menghalangnya. Tapi kalau dah sehari sampai 5-6 kali mandi, pening jugak kepala. Kemudian, bila mandi tuh...bukannya sikit-sikit air. Mula-mula diorang basuh dulu seluruh bilik air. Kemudian barulah nak gosok gigi la, syampoo la, mandi la, berenang la, nyanyi la...berbagai lagi kaedah mandinya. Habis semua paip air dibukaknya.

     Rasa kesal pun ada bila berlaku pembaziran sebegitu. Memang anak-anak dalam kepanasan tapi itu tak memberikan lesen untuk aku dan anak-anak membazir air. Sedang anak-anak aku sejuk dalam air tawar yang menyegarkan, ada segelintir manusia di sudut dunia nie kebuluran dan kehausan kerana tak minum air. Disatu sudut yang lain pulak, ada petani yang menangis mengenangkan tanamannya bakal mati kerana ketiadaan air.

     Itulah kekesalan aku. Yang dapat aku zahirkan pada anak-anak hanyalah " jangan membazir. Membazir kawan setan. Mandi sekadar mandi sahaja, bukan main air". Entahlah, harapnya masing-masing kita bertanggungjawab dan ambil beratlah terhadap setiap perkara yang kita kerjakan. Bukannya niat aku nak marah anak-anak pun. Semoga anak aku paham suatu hari nanti.

Thursday, March 17, 2016

Setahun Sudah Berlalu

0
     Sedar tak sedar, dah setahun aku bekerja dalam karier yang baru nie. Alhamdulillah, beberapa KPI penting tahun lepas dapat jugak aku capai menjadikan keseluruhan pencapaian agak memberangsangkan. Tapi terus terang cakap, masih banyak lagi yang perlu aku pelajari.

     Sebenarnya, aku masih teringat lagi tentang kerja-kerja lama aku sebagai automotive design engineer. Lama tuh aku berkecimpung dalam bidang automotive nie. Banyak sangat yang aku belajar sebab memang minat dalam graphic dan engineering. Sekarang nie pun, masih lagi dok contact dengan kawan-kawan dalam industri. Kengkawan pulak ramai yang dah advanced. Especially yang kerja kat luar negara tuh, banyak yang share perception baru pasal industri automotive nie. Memang menarik dan sangat mengujakan.

     Kalau sesuatu bidang yang kita minat kemudian kita dapat expand lagi knowledge kita, those are just some of important things that keep us improving in work. Macam contoh kawan-kawan aku yang kerja kat oversea, diorang dapat peluang untuk belajar benda-benda baru dalam automotive engineering. Perspektif diorang jadi lebih terbuka dan luas. Tambahan pulak gaji tinggi yang ditawarkan kat sana, pastiya menambahkan lagi motivasi diri. Kerja pun seronok, duit pun banyak. Memang la ada sedikit pressure kat situ dan beberapa masalah lain but again, in order to make our learning curve to have a significant climbing related to time, we need to be adventurous. Teknologi sentiasa berubah dan untuk mana-mana individu yang enggan berubah, pasti akan tertinggal. Contohnya, teknologi sekarang nie, sapa sangka yang tengah consider nak pakai kertas untuk buat hood kereta. Innovatif sungguh.

Projek terkahir sebelum bertukar bidang.

     Tapi menghasilkan kereta bukanlah lagi menjadi keutamaan aku. Aku dah tukar kerjaya dan inilah jalan yang aku pilih. Aku dah maklum sebelum ini bahawa jalan aku pastinya sedikit sukar kerana aku kena mula balik dari bawah. Foundation dalam research memang, sempoi-sempoi sahaja. Bab pedagogy memang la celaru terus. Kemudian, bilangan paper yang dah publish pulak...hahahha, memang sedih la. Jauh sungguh aku nie.

     Tapi itulah ceritanya. Inilah jalan yang aku pilih kerana aku ada agenda lain dalam hidup aku. Aku sangat berharap aku dapat menyampaikan ilmu yang berguna kepada orang ramai. Tujuannya, agar aku beroleh kebaikan yang lebih baik lagi dari gaji yang banyak dan kehidupan expatriate. Baru sedar sekarang nie kena banyak berkorban. Moga-moga dipermudahkanlah. Moga-moga tak berubah la niat aku nie hendaknya. Kerja bukan untuk KPI. Singkat sungguh kalau aku ada pemikiran begitu. 

Thursday, March 10, 2016

Dilarang muat naikkan gambar anak dalam Internet

0
France : Putting your child's photo on FB could be a criminal offense. 

French parents have been warned that they could face future legal action from their children if they post pictures of them on social media without their permission.

Under France's strict privacy laws, parents could face up to a year in prison or fines of up to €45,000 (£35,000) if found guilty of publishing intimate details of the private lives of others, including their children, without their consent.

Sumber :  International Business Times. Click here for the link

     Rasanya, aku la yang paling banyak sekali muat naikkan gambar family aku dalam internet nie. Kalau la aku duduk kat Perancis, boleh kena saman la aku jawapnya. Tapi memang betul pun, dengan macam-macam kretiviti dalam dunia jenayah dua tiga menjak nie, memang memuat naikkan gambar anak-anak dalam internet adalah satu perkara yang membahaya. Aku pun sebenarnya dah jadi skeptik sikit apabila membaca berita-berita arus perdana. Rasanya, kena restrict access la...tak boleh jadi public dah. Bahaya




Monday, February 29, 2016

Muhaddith muda

0


     Saja nak masukkan clip dari YouTube bagi entry kali nie. Ada sebuah pertandingan para penghafal hadis. Tak tahulah di mana atau bila. Asalnya pun, aku tahu melalui video yang viral dalam whatapps. Subhanallah, sungguh sangat hebat adik Jihad bin Mut'ib bin Isa Al-Maliki. Sejujurnya, aku takut bila mengenangkan kedudukan aku di akhirat kelak apabila dibandingkan dengan adik Jihad. Video nie akan aku simpan supaya jadi tanda ingatan untuk aku agar aku sedarkan diri sedikit. Agar tunduk dan tidak sombong.

https://www.youtube.com/watch?v=c2VEzyFiKSY
https://i.ytimg.com/vi/riiqZ3IxrUM/maxresdefault.jpg

Monday, February 22, 2016

Selamat Hari Lahir Hazwan

0
     Jarang-jarang sekali aku update pasal hari lahir anak-anak nie. Mungkin sebab bila sampai harijadi sapa-sapa dalam family, kami cuma makan-makan kat luar sahaja kot. Bila dah keluar tuh, paham-paham ja la. Susah sikit nak bawak camera berbagai.

     Tapi kali nie update sikit pasal harijadi Hazwan. Asalnya, wife aku cuma nak buatkan kek chocolate moist saja untuk sebagai majlis ala kadar antara kami anak-beranak. Entah kenapa Hazwan pulak tiba-tiba ringan mulut dok ajak kawan-kawan dia semua datang rumah. Dah menggelabah pulak wife aku nak kena prepare barang makanan untuk orang datang. Mujur jugak malam tuh ada pegi shopping sket kat, kalau tak...jamu air sejuk dengan biskut saja la.

     Daripada nak buat kek sahaja, wife aku masak bihun goreng, nugget, keropok, potong buah, buat air oren dan entah apa-apa lagi yang dihidangkan. Tepat pukul 6 petang, kawan-kawan Hadi, Hazwan dan Hafiz pakat-pakat datang semua ke rumah. Bermula la episod melayan tetamu dari kami tuan rumah.

    Hadi tukang layan bahagian entertainment. Habis dibukaknya YouTube dengan movie kat TV. Hazwan pulak dok memanggil orang datang rumah. Pandai pulak dia tukar baju sebab nak bagi elok sikit katanya. Hafiz.....well Hafiz nie memang lejen. Dia tukang amik attendance plak. Habis semua orang kena lapor diri kat Hafiz. Apa punya kaedah la Hafiz nie. Husaini pulak, dia tukang makan sama naik dengan tetamu. Dhiya tido. Letih sangat agaknya. Kemudian Haziq, being the smallest person in the group, dia dok kacau semua orang yang datang makan. Tapi Haziq la yang nampak happy sekali sebab ramai orang datang rumah.

Hafiz amik attendance.

 Hazwan dan kawan-kawannya

Potong kek sket

 Semua dah tak sabar nak makan dah

Bismillah...

Haziq dah makin ligat dah

Tak sempat nak snap gambar, dia dah sampai dulu

Haziq tunjuk skill baru dia. Dah boleh berdiri

Tak habis-habis ngan attendance dia tuh. Heheheh

Entertainment manager tengah layan kawan-kawan dia tengok movie

Haziq sorang ja ada eye contact ngan camera. Hehehehe

     Majlis selesai dalam masa sejam lebih sahaja apabila hari menjelang senja. Rasanya, wife aku bangga sebab habis bihun goreng dan kek dia kena makan dengan tetamu yang hadir. Bihun goreng siap kena kikis lagi dari bekas hidang. Kembang sekejap wife aku...Hehehehe..

     Selamat Hari Lahir yang ke-9 Hazwan. Moga kejayaan menjadi milikmu di dunia dan akhirat sana. Amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...