Tuesday, September 30, 2014

Kereta Baru Proton

0
     Hari Khamis minggu lepas, Proton dah launched model kereta terbaru yang diberi nama Iriz. Sebuah kereta segmen B yang asal nama projeknya adalah P230. Kemudian dikalangan pihak pengurusan, ianya dikenali sebagai GSC (Global Small Car). Kemudian dipenghujung-penghujung projek tersebut, namanya ditukar menjadi PCC (Proton Compact Car).

    Itu kerja pihak pengurusan. Tak layak pulak rasanya nak bercakap bagi pihak pengurusan. Tapi, InsyaAllah aku boleh berkongsi pengalaman bila bercakap bahagian engineering.

     Seperkara yang pasti bila bercakap tentang kejuruteraan automotif nie, orang banyak nampak kat enjin kereta. Ini memang lazim lebih-lebih lagi kat Malaysia. Jadinya, aku sering tak dapat nak jawab bila ada soalan-soalan berkenaan dengan enjin kereta Proton. Sebabnya, bidang aku adalah Trim and Body. Aku rasa, mungkin lepas nie aku kena belajar pasal enjin secara lebih mendalam kot. Bagus untuk diri sendiri dan Proton untuk kegunaan masa-masa hadapan nanti.

     Boleh dikatakan aku heavily involved dalam projek Iriz nie. Kebetulan pulak inilah kerja pertama aku berurusan dengan barangan besi setelah sekian lama mengadap plastik. Orang tengok aku ada pengalaman dalam kerja aku jadinya diorang expect aku boleh deliver. Masalahnya, pengalaman dalam plastik tak sama dengan kerja dengan besi. Maka, aku terpaksa bekerja 2 kali ganda untuk catch up ilmu baru dan deliver dengan sempurna.

     Alhamdulillah, aku menghargai peluang yang datang ini. Letih tetapi memberikan pengalaman yang bernilai sekali. Seronok bila kita dapat tengok hasil kerja kita kat jalanraya. Ini bukanlah kali yang pertama aku buat kereta tapi ada rasa kelainan sikit model Proton yang terbaru nie. Ada tag usaha tak kenal jemu kat kereta tuh. Dan yang paling uniknya adalah, aku MC panjang apabila kerja aku dengan Iriz tuh hampir selesai. Macam dirancang-rancang pulak. Hmmmm...

     InsyaAllah, ada niat nak pakai Iriz nie. Sebabnya, tak ramai orang boleh pakai kereta yang dia buat sendiri. Hehehehe....

Credit Photo to Paultan.org

Credit Photo to Paultan.org

Credit Photo to Paultan.org

Credit Photo to Paultan.org
 

Thursday, September 18, 2014

Dah tak dapat nak dielakkan

0
     Dah sebulan dah sejak dari accident arituh. Badan makin ringan. Hari-hari dapat complete 4,000 steps kat trek jogging depan rumah. Bernafas pun rasa lega. Pelan-pelan dah boleh buat kerja-kerja kat rumah. Alhamdulillah...

     Bila bengkak pun dah surut, doktor jumpa masalah baru plak. Rupa-rupanya, tulang selangka yang patah tuh, tajam sangat. Kebetulan pulak tuan punya tulang tuh kurus, memang duduk betul-betul bawah kulit ja. Doktor risau, kalau rubbing dengan tali beg atau terhantuk sekali lagi...takut terkoyak kulit. Tulang boleh terjojol plak keluar.

Ini la gaya tulang yang tajam tuh. Dah macam tongkol kayu plak.

     So, doktor kata memang abnormal la keadaan nie. Bunyinya macam kena operate jugak laa...Takdak la discuss lama sangat pun. Tetiba doktor bagi satu date untuk operation. Subhanallah, takutnya aku nak serah diri nie. Akhirnya aku setuju jugak walaupun takut nak operate.

Wife aku la yang dok rajin temankan aku ke hulu ke hilir dok jumpa doktor. 
Terima kasih sangat-sangat.

Kesian kat Dhiya la abah takleh nak dukung. Bila masa la pandai makan aiskrim nie.

Dulu kecik jerk

Nie gambar on the way to operation theater. Ker dah abis operate nie?
Memang aku nie penakut sungguh la bab-bab operation nie

Nie Dr Wan Hazmy yang specialist dalam operation nie. 
Nie gambar sehari selepas operation waktu nak bukak dressing.

Suspen ja waktu nak tengok bekas belahan kat bahu tuh. Tapi sempat selfie kejap.

Aduss....Panjang jugak rupanya...heheheh

     Dr Wan cakap, bagus la buat operation sebab dalam tuh ada 2 lagi serpihan tulang yang terapung dalam bahu aku. 2 tulang tuh la yang terpusing dan membonjol tajam ke atas seperti dalam gambar yang mula-mula. Kiranya sekarang, tulang yang dah bercantum sebulan dulu dah dipecahkan semula oleh doktor untuk bagi laluan kepada plate besi. So, recovery process is now back to square again. Tapi Alhamdulillah, sakit kali ini tidaklah sesakit waktu mula-mula dulu. Hopefully dapat recover cepat. Kesian tengok wife aku yang terpaksa pikul semua tanggungjawab umah. InsyaAllah sihat lepas nie.

Dapatlah lima paku atas bahu. Naik pangkat tuh.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...