Wednesday, October 28, 2015

Sambung post semalam

1


     Jumaat bebaru nie, ada small gathering (family day kot) dengan kawan-kawan dari Politeknik Port Dickson. Wife aku dengan kawan-kawan dia punya arrangement la nie. Kawasan yang dipilih pun memang isolated area sikit. Kalau cari dalam agoda atau trivago ka memang tak jumpa. Kami tahu tempat nie pun melalui kenalan. Even waktu kami sampai malam tuh pun, waze tak boleh pakai. Gagau jugak la dalam gelap kat kawasan Changkat Ibul tuh. Mujur kawasan Tok Janggut Homestay tuh dekat tepi jalan saja. Dekat dengan Ethno Resources Taiping.

     Nampak kat luar memang biasa sahaja, sangat biasa. To my suprise, bila masuk dalam sahaja memang best. Dalam tuh ada lebih dari 8 bilik rasanya, siap dengan swimming pool size kecik untuk anak-anak. Dapur, BBQ area, tempat lepak, basikal dan dua tiga benda lagi. Boleh lawati kat link nie http://tokjangguthomestayretreat.blogspot.my.

     Bangun pagi tuh, kami layan naik basikal yang memang disediakan untuk penyewa homestay. Naik basikal keliling kampung sebab nak cari sungai tempat mandi. Akhirnya jumpa satu tempat nie, yang lebih kepada jeram la. Air jernih, sejuk, dekat pulak dengan homestay. Yang boleh jumpa port nak mandi tuh sebab nampak bebudak kampung naik motor bawak tuala. Follow punya follow... memang ada port mandi. Last sekali, dengan budak-budak kampung tuh jugak kami join mandi. 

Kawan-kawan dari PD berkumpul di Taiping.

      Subhanallah, sungguh aku teringat waktu aku duduk kat kampung dulu-dulu. Waktu nakal dalam kampung, naik basikal cari sungai, terjun tiruk dalam air, minum air kat kedai kopi. Subhanallah, lama sungguh rasanya aku tak merasa suasana kampung sebegitu. Tak sangka, masih ada tempat yang sangat indah dan hampir menyerupai suasana kampung aku waktu kecik-kecik. Memang nostalgik sungguh.

Haziq dan Bibo sebelum bertolak ke Taiping


Hafiz pun tak mandi lagi.

Seronok sungguh bila dapat jumpa balik kawan-kawan lama dia dari PD.

Tempat makan kat dalam kawasan homestay. Open concept

Meja banyak, boleh separate lelaki dan perempuan. Kat belakang tuh, dapur

Gambar dapur pulak.

Kongsi-kongsi bawak bahan mentah, masak ja dalam homestay

Kolam 1.1m. Sesuai untuk kanak-kanak


Kawasan parking pun besar. Semua MPV boleh muat. Hehehehe...

Kawasan lapang kat depan pun ada tempat lepak. Tuan homestay duduk kat sebelah ja

Gambar kat depan sebelum balik. Ada 8 family sebenarnya. Ramai lagi sepatutnya nie



Hafiz dengan Mustaqim. Best friend dari sekolah Lukut lagi

 Pandangan dari tepi jalan

     Family gathering kali nie memang best kecuali ada satu incident waktu kami nak melawat Zoo Taiping Night Safari sahaja. Ntah apa jadi tetiba blackout pulak waktu nak masuk Zoo. Kemudian adalah incident tak enak sikit bila pihak pengurusan tanak refund tiket. Sebaliknya dia suruh kami datang masuk Zoo keesokkan malamnya. Walhal, semua dari kami dah ada kat rumah masing-masing dah esok malam. Sapa yang nak duduk kat Taiping lama-lama. Hehehehe...macam-macam.

     Rasa refreshing sangat bila dapat hidup dalam kampung. Walaupun jerebu tapi suasana kampung tuh lebih dominan untuk dihayati. Hasilnya, rasa motivated nak update blog. Biarlah dulu hal-hal kerja nie. Nak rasa life sekejap. Sebuah peluang untuk bersyukur.

1 Response to Sambung post semalam

November 21, 2016 at 4:18 PM

Salam tuan..mcm menarik ni... Looking a place for gathering jgk ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...