Monday, January 30, 2012

Kembara Jiwa Luka

2
     Hujung minggu bebaru nie, aku dan beberapa orang rakan telah pun berpakat untuk mendaki Gunung Nuang sekali lagi. Projek kali ini kami berikan nama sebagai “Kembara Jiwa Luka part 2”. Adalah sebab-musababnya nama sebegitu dipilih. Hehehehe…

     So, it’s a good getaway for me to spend my semester break this year. I need something challenging to keep me going. After all, I only have less than 3 weeks before the next semester begin. I assume that my next semester will be a bit hectic as I’m planning to take up to 15 credits in total. Hope that I do not crack under pressure and I do hope that I can finish it with flying colors.

     So, memikirkan semester depan akan jadi tunggang-langgang la yang membuatkan aku nak naik Gunung Nuang kali nie. Nak lepaskan gian sebelum bermulanya semester depan. Baik punya planning nak sampai ke puncak, rupa-rupanya tak sampai jugak. Hahahaha…hati ja muda ,badan dah tua…baru tahu badan tak larat rupanya. Hahahah


     Tapi tak kesah la…bukannya dapat hadiah pun kalau sampai ke puncak. Lagipun, dapat mandi-manda kat air terjun Nuang pun dah kira ok sangat dah. Hehehe…ayat cover.


Muka fresh lagi sebab baru nak naik. Jam 8 pagi


Hero di tengah dan kawan-kawannya


     Gunung Nuang nie banyak jadi training ground untuk hiker. In general, the place has 3 types of tracks that ranging from modest, hard and hardcore. Dua jam yang pertama tuh jalan macam biasa la walaupun ada naik dan turun track. 2 jam tuh dalam 5.8km. Next round plak, agak susah sikit sebabnya jalan dah start curam dan track berselirat dengan akar-akar kayu. Bila lepas Kem Pacat, perjalanan ke puncak memang sangat-sangat mencabar. Kaki dan tangan kena sama-sama digunakan sebab track curam sangat. Perjalanan hard dan hardcore tuh mengambil masa lebih kurang 3jam. 3jam yang memang kejam dan takdak bonus langsung. Overall, untuk mendaki sahaja akan cecah sampai 5 jam dan turun lagi dalam 3 jam ke 4 jam. Total boleh jadi 8 jam naik dan turun. Tapi yang bestnya, ada orang boleh buat 2.5 jam untuk naik dan turun. Memang dasat punya stamina.


Dah masuk stage hard dah nie. Muka pun dah start kelat

Hero yang pemalu berada di belakang pulak

     Dah masuk 2 kali dah aku cuma tersangkut kat kawasan hard sahaja. Tak boleh nak pi lagi dah. Pancit. Last sekali aku pernah sampai ke puncak, kalau tak silap dalam tahun 2003 kot. Waktu tuh aku bawak budak-budak UTM Skudai naik Gunung Nuang. Itulah pertama kali aku sampai ke puncak dan tak pernah lagi selepas dari itu. Kesian aku...hehehe...

Hero dah pancit bersama kawan yang mengalami nasib yang sama. 2 lagi meneruskan perjalanan sampai ke puncak.

     Turun gunung tak teruk macam naik gunung. Kita rilek sikit dan kurang berenti sebab tak penat sangat. So, aku enjoy la the scenery. Layan amik gambar macam-macam menda. Dah rasa macam kerja dengan National Geographic plak. 

Cendawan kat air terjun

Cendawan besar tapak tangan

Cendawan kat pokok yang mati

Akar pokok buluh

     Begitulah al-kisahnya. Walaupun tak sampai ke puncak, tapi aku respek kawan-kawan aku sebab depa tetap bersemangat nak naik Gunung Kinabalu plak lepas nie. Boleh tahan jugak lawak depa, keras perut dibuatnya.

2 Response to Kembara Jiwa Luka

January 31, 2012 at 8:33 AM

bro..gunung nuang ni kt mana bro? berapa jam nak sampai puncak?

January 31, 2012 at 11:06 AM

Gunung nuang nie kat ulu Lang at. On the way tuh akan lalus sungai congkak, sungai tekala berbagai. Kalau nak naik, virtually Ada 3 station la. Ke kem lolo 2 jam, kem lolo ke dataran pacat 1jam setengah, dtaran pacat ke puncak 1 jam setengah gak. Total naik =5jam. Nie, amateur punya calculation nie.

So, bila nak pegi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...